Popular Posts

Thursday, July 28, 2016

Hobi - hobi Dalam Radio Amatur

Radio amatur adalah satu nama bagi sifat, perbuatan dan juga gelaran bagi hobi eksperimentasi teknologi tanpa wayar, penerokaan frekuensi radio dan aktiviti berkaitan. Mereka yang terjerumus di dalam bidang ini dipanggil operator radio amatur. Radio amatur bukanlah barang atau peralatan, sebaliknya ia adalah kata nama khas bagi definasi di atas.

 Dalam tajuk besar radio amatur terdapat beberapa lagi hobi di bawahnya. Antara sub hobi tersebut adalah:-

1. Ragchew - ragchew adalah hobi bersembang atau berbincang di udara mengenai perkara-perkara yang melibatkan radio amatur ataupun perkara yang melibatkan operasi radio amatur itu sendiri. Ragchew lebih kepada perbincangan teknikal, hal-hal peribadi yang tidak keterlaluan, aktiviti radio amatur dan lain-lain. Selalunya operator radio amatur lebih gemar ragchew di dalam mod suara, mod CW yang menggunakan kod Morse dan ada segelintir yang gemar menggunakan mod digital.

2. Membina antenna - antenna merupakan perkara asas dalam pengoperasian radio dan segelintir operator radio amatur mendapat kepuasan jika dapat membinanya sendiri. Dari antenna ringkas kepada antenna yang lebih kompleks, itu semua antara sub hobi dalam radio amatur. Untuk membina antenna, seseorang itu harus mengetahui teori, sifat antenna yang ingin dibina, kebaikan dan juga kekurangan antenna tersebut. Melalui perbincangan, pembacaan dan pengalaman dapat menaikkan tahap kecekapan operator radio amatur dalam proses membina antenna.

3. Projek eletronik dan eletrik - eletrik dan eletronik adalah asas dalam radio amatur. Sebuah radio terdiri dari banyak komponen eletronik dan dijanakan menggunakan bekalan kuasa eletrik. Operator radio amatur yang suka dan mempunyai asas yang kukuh dalam bidang ini mampu menambahbaik peralatan, aksesori dan juga mampu membina peralatan sendiri seperti radio, antenna tuner, equalizer atau pre amp untuk microphone, noise filter dan lain-lain.

4. Mengumpul kad QSL dan setem - setiap perhubungan dengan operator radio amatur luar negara selalunya disusuli dengan pengiriman kad QSL yang mengandungi rekod-rekod berkaitan ketika berhubung. Kad QSL juga mempunyai nilai sentimental dan sejarah yang tinggi bagi sesetengah individu. Ada operator radio amatur yang gemar mengumpul kad QSL dan juga setem yang diambil dari sampul surat kad QSL sebagai hobi. Kad QSL selalunya menjadi kebanggaan bagi pengumpul tambah-tambah lagi jika kad itu dari negara yang jarang ke udara seperti Korea utara.

5. Eyeball QSO - eyeball QSO adalah aktiviti di mana operator radio amatur bertemu sesama mereka. Disamping berkenalan dan bersosial, mereka selalunya akan berbincang tentang perkara yang melibatkan peralatan berkaitan radio amatur dan juga aktiviti radio amatur. Kebanyakkan operator radio amatur mudah mesra ketika eyeball QSO jika mereka pernah berhubung melalui udara.

6. Festival radio amatur - festival radio amatur adalah satu festival yang berasaskan perkara yang melibatkan radio amatur, perkakasan dan juga aktiviti yang melibatkan radio amatur. Ada operator radio amatur yang gemar melawat festival ini kerana dapat memberi kepuasan yang tersendiri tambah lagi jika festival itu berlaku di luar negara. Mengembara sambil mencari pengalaman dan menambah pengetahuan.

7. Mengumpul radio antik - radio antik kebanyakannya mempunyai nilai ringgit yang tinggi kerana radio antik selalunya sudah tiada dalam pasaran. Ramai di antara operator radio amatur gemar mengumpul radio antik walaupun ada radio antik yang sudah tidak boleh digunapakai lagi.

8. Mengumpul CW keyer - CW keyer merupakan satu suis atau kekunci yang selalu digunakan oleh operator radio amatur dalam pengoperasian mod CW (kod Morse). CW keyer antik selalunya akan disimpan dan dijaga supaya kelihatan bersih kerana ianya juga mempunyai nilai sentimental tersendiri.

9. Contesting - contest merupakan salah satu peraduan yang dibuat khas untuk operator radio amatur. Peraduan ini melibatkan penyertaan dari banyak negara dan masing-masing akan berusaha untuk memungut mata tertinggi. Secara tak lansung aktiviti ini dapat menaikkan nama sesebuah negara dan mempunyai kepuasan tersendiri kepada individu yang menyertainya.

10. ARDF - amateur radio direction finding adalah aktiviti luar bagi radio amatur yang mengkhususkan pengajian dan praktikal mencari beacon yanh disorok menggunakan teknik radio direction finding. Aktiviti ini mampu mengasah kecekapan individu dan kumpulan dalam mengesan dan mencari beacon dengan menggunakan peralatan ringkas.

11. Aktiviti outdoor - operator radio amatur terdiri dari pelbagai peringkat umur dan selalunya ada di antara mereka yang suka dengan aktiviti outdoor. Pengoperasian radio boleh juga dibuat diluar rumah selalunya disebut sebagai portable operation. Radio amatur biasanya membuat aktiviti pengoperasian radio di tempat seperti rumah api, di tepi pantai atau di pulau. Aktiviti riadah ini mampu mengurangkan tekanan disamping menikmati keindahan alam sekitar.

12. Jamboree on the air - satu aktiviti bagi pengakap berhubung melalui radio. Satu aktiviti yang menyeronokkan disamping dapat berkenalan dengan pengakap dari negara lain.

13. Ilmu falak - satu aktiviti melibatkan pembacaan, pemerhatian bumi dan langit dan membuat keputusan hasil dari aktiviti tersebut. Sub hobi yang unik dan mampu memberi kepuasan kepada peminatnya.

14. Simulasi komunikasi kecemasan - simulasi kecemasan merupakan latihan kepada operator radio amatur yang minat dalam aktiviti amal. Simulasi mampu memantapkan lagi ilmu dan praktikal komunikasi radio jika berlaku sebarang bencana.

15. DXing - satu hobi berhubung dengan operator radio amatur dari luar negara. Aktiviti yang popular dikalangan operator radio amatur dan memberi kepuasan jika dapat mengumpulkan kenalan dari luar negara. Adakalanya dari negara yang tidak pernah dikenali sebelum ini.

16. Shortwave listening - shortwave listening atau SWL merupakan antara hobi tertua dan ianya juga menjadi asas kepada operator radio amatur pada zaman dahulu. Mendengar dan menerokai pada frekuensi shortwave popular pada zaman dahulu tatkala hiburan lain masih belum wujud. Mendengar perbualan operator radio amatur dari seluruh pelusuk dunia, mendengar berita dan wawancara yang disiarkan oleh radio broadcast dalam mod AM adalah sesuatu yang menyeronokkan termasuk mendengar perbualan di antara pegawai kawalan trafik udara dan pilot kapalterbang. 

17. ESSB - singkatan enhanced single side band. Hobi bagi operator radio amatur yang suka untuk menambah kualiti pemancaran audio dalam mod SSB. Memerlukan pengetahuan dalam bidang audio processing, teori audio frequency, equalizing, noise suppressions, audio gear chains dan lain-lain yang berkaitan. Komuniti dari seluruh pelusuk negara dan mampu memberi kepuasan yang tersendiri. 

Begitulah secara ringkas tentang sub hobi dalam radio amatur. Masih banyak lagi yang ingin disampaikan mungkin pada artikel seterusnya.73 de 9M2PJU

Ilmu Dalam Radio Amatur

Ada yang bertanyakan apa kebaikan jika berkecimpung di dalam radio amatur. Satu soalan yang agak susah untuk dijawab dan setiap jawapan mempunyai terlalu banyak huraian. Radio amatur bukanlah satu skop yang kecil. Dalam radio amatur terdapat banyak cabang yang kebanyakkan masyarakat cuma mengetahui bahawa radio amatur itu sekadar hobi menggunakan radio. Di bawah tajuk radio amatur itu sendiri ada beberapa lagi tajuk kecil dan setiap tajuk kecil ini mempunyai banyak lagi pecahan.

Majoriti di antara kita cuma lihat perkara yang tersurat dan perkara yang mudah mata melihat seperti radio amatur berbual menggunakan radio, radio amatur menggunakan kod Morse untuk berkomunikasi dan radio amatur lepak di kedai mamak membincangkan perkara-perkara yang melibatkan radio dan penggunaannya. Sebenarnya ada banyak lagi perkara yang tersirat yang tidak dapat dilihat dengan sekali imbasan. Kita akan rungkai sedikit pasal radio amatur pada artikel ini.

Radio amatur adalah individu yang meminati radio, penggunaan radio, acara atau aktiviti yang melibatkan radio. Ini adalah tanggapan kasar masyarakat terhadap mereka. Tetapi hanya segelintir yang mengetahui bahawa terdapat beberapa kumpulan di dalam radio amatur seperti kumpulan peminat aktiviti outdoor dan survival, kumpulan peminat hobi eletronik dan eletrik, kumpulan pengumpul setem dan kad QSL, kumpulan peminat kod Morse dan telegrafi, kumpulan peminat pengkaji ilmu astronomi, kumpulan peminat komunikasi bantuan kecemasan dan sukarelawan bantuan amal ketika bencana, kumpulan penelaah ilmu eletrik, eletronik dan fizik dan bermacam-macam lagi kumpulan kecil di bawah tajuk radio amatur.

Radio amatur harus diketengahkan kepada masyarakat supaya ianya menjadi satu lapangan atau tempat untuk beriadah, bersosial, menerokai ilmu sains dan teknologi, ilmu berkaitan frekuensi radio, kajian berkaitan alam dan sangat bagus jika dipupuk kepada para pelajar sekolah dan juga pelajar di pusat pengajian tinggi. Tiada had umur di dalam radio amatur jika dilihat pada garis panduan untuk menduduki ujian radio amatur di Malaysia, seawal umur 14 tahun sudah boleh mendaftar untuk menduduki peperiksaan radio amatur.


Antara perkara-perkara yang kita boleh belajar dalam radio amatur adalah :-

Kejuruteraan eletrik - dalam kehidupan kita seharian, eletrik merupakan satu keperluan asas dan boleh dikatakan hampir semua rumah dan bangunan dibekalkan dengan kuasa eletrik untuk menampung kehidupan dan aktiviti. Tanpa eletrik, penyaman udara tidak dapat bekerja, tanpa eletrik lampu tidak akan menyala dan sebagaimana yang kita tahu, sumber eletrik tidak terhad kepada bekalan dari syarikat pembekal eletrik sahaja. Terdapat beberapa alternatif lain seperti solar. Bayangkan dunia tanpa bekalan eletrik.

Kejuruteraan eletronik - pada masa kini penggunaan eletronik tidak terhad kepada TV atau radio sahaja. Telefon pintar, komputer, sistem penyalaan kenderaan bermotor dan lain-lain semuanya adalah produk hasil dari kejuruteraan eletronik. Internet itu sendiri wujud hasil dari teknologi ini dan telah menjadi kegunaan harian manusia pada abad ini. Terdapat ratusan komponen eletronik yang digunakan untuk menghasilkan peralatan seperti telefon pintar, tablet atau laptop yang anda sedang gunakan sekarang.

Kejuruteraan fizik - di dalam radio amatur, ilmu fizik wujud dalam keadaan di mana ramai orang tidak sedar. Setiap perkara mempunyai teori dan amali berasaskan fizik. Cause and effect, sepertimana kajian sains, setiap perkara mempunyai sebab kenapa ianya terjadi. Mengkaji adalah satu asas dalam radio amatur di mana setiap kajian akan mematangkan individu dan boleh membantu apa yang termampu jika perlu.

Kejuruteraan sivil - operator radio amatur biasanya akan membina dan memasang antenna mereka sendiri tanpa bantuan kontraktor. Setiap struktur harus dibina mengikut kesesuaian beberapa faktor harus diambil kira seperti beban, rintangan, halangan, persekitaran dan juga cuaca. Nisbah campuran untuk menghasilkan foundation yang kukuh bagi mendirikan menara untuk antenna dan lain-lain.

Kejuruteraan mekanikal - banyak peralatan tambahan bagi kegunaan radio amatur melibatkan kejuruteraan mekanikal. Setiap pemutar antenna mempunyai beberapa komponen yang berasaskan mekanikal. Pengetahuan tentang kejuruteraan mekanikal adalah penting untuk membuat pelarasan terhadap peralatan tersebut dan juga penting jika ingin membuat sebarang pengubahsuaian.

Astronomi -  Cuaca, aktiviti matahari, persekitaran muka bumi mempengaruhi aktiviti frekuensi radio. Radio amatur harus mempunyai ilmu pengetahuan kajian alam supaya lebih faham apa kesan aktiviti alam sekitar terhadap frekuensi radio. Sebagai contoh, apa kesan aurora, lightning scatter, meteor scatter, tropospheric ducting kepada frekuensi VHF dan apa kesan sunspots cycle dan solar flux kepada frekuensi HF.

Sejarah - terdapat banyak aktiviti radio amatur yang dibuat berasaskan kepada sejarah. Sebagai contoh, aktiviti penghargaan kepada rumah api yang mana jika kita imbas kembali pada zaman dahulu rumah api merupakan petunjuk yang penting kepada kapal laut. Sejarah tentang peperangan yang pernah berlaku, terdapat beberapa callsign khas akan ke udara sempena memperingati peperangan yang telah berlaku terutama di negara-negara eropah. Sejarah kemerdekaan negara, radio amatur di Malaysia akan ke udara menggunakan callsign khas sempena hari kemerdekaan. Walau bagaimana pun, kajian terhadap teknologi penggunaan di dalam radio amatur itu sendiri banyak membawa kita kepada sejarah penemuan frekuensi, komponen eletronik, eletrik, radio dan lain-lain.

Terdapat banyak lagi yang perlu dihuraikan tetapi saya ringkaskan kepada beberapa sub tajuk yang besar sahaja. Ada banyak lagi yang boleh kita raih di dalam radio amatur ini kerana radio amatur adalah hobi yang bersifat saintifik dan juga teknikal. Di samping itu juga kita boleh bersosial, beriadah sambil menikmati alam sekitar dan juga mampu mengasah dan mengubah cara kita berfikir sebelum ini.

Apa yang penting adalah jangan kecilkan skop pemikiran kita di dalam radio amatur dan beranggapan bahawa radio amatur itu adalah hobi bercakap menggunakan radio sahaja tetapi bukalah minda dan terimalah dengan hati terbuka bahawa radio amatur itu bukanlah sekadar bercakap. Ambil peluang untuk menambah ilmu dan percayalah ianya mampu mengubah cara anda melihat setiap kejadian di muka bumi ini dan juga setiap teknologi yang ada disekeliling anda.

Bukanlah hasil atau keputusan menjadi kepentingan dalam setiap hipotesis ataupun eksperimen yang dilakukan dalam radio amatur, tetapi proses berfikir, pembacaan, rujukan, imaginasi dan usaha mampu membuat kita faham akan sesuatu kejadian. Radio amatur tidak mampu mengubah anda daripada manusia biasa menjadi seorang saintis yang boleh memberi syarahan tentang teori fizik kuantum atau teori masa dan ruang tetapi semuanya bergantung kepada diri sendiri. Kekal menjadi manusia biasa ataupun menjadi manusia biasa yang tahu sedikit tentang perkara teknikal dan juga sains.

Thomas Alva Edison bukanlah seorang operator radio amatur tetapi adalah seorang inventor yang penting dalam sejarah dan beliau pernah melamar seorang wanita supaya berkahwin dengannya menggunakan kod Morse dan memberi nama gelaran DOT and DASH kepada kedua anak mereka. Zaman sudah berubah. Pada masa kini terdapat pelbagai teknologi perhubungan yang lebih canggih, namun begitu sebarang pengetahuan terhadap asas perhubungan seperti mod CW yang menggunakan kod Morse atau asas-asas lain kepada teknologi perhubungan dan sains bukanlah suatu yang tidak berguna. Penggunaan kepada sesuatu pengetahuan tidak dapat diramalkan, cuma masa dan keadaan yang akan menentukannya. Bersedia bukanlah sia-sia.


73 de 9M2PJU


Sunday, July 24, 2016

Integriti

Di dalam komunikasi di antara operator radio amatur, terlalu banyak mesej yang berintegriti rendah tersebar. Sama juga dengan dunia siber. Mesej atau berita cepat sampai ke pihak penerima tetapi kejujuran berita atau kenyataan itu diragui. Keadaan menjadi lebih buruk kerana terlalu ramai penerima yang menerima sebarang cerita dan menelannya bulat-bulat tanpa sebarang rujukan dan penelitian yang mendalam.

Seperti propaganda, adakalanya ramai pihak yang menokok tambah cerita yang pada asalnya bukanlah sesuatu yang begitu berlebihan tetapi menjadi lebih teruk apabila ditokok tambah. Bak kata menteri propaganda Nazi, "berita palsu jika diberitahu setiap hari orang akan percaya". Seorang operator radio amatur yang berhemah harus bijak dalam perkara ini.

Apabila menyampaikan sesuatu cerita, seseorang harus memastikan cerita itu dirujuk dan diselidik terlebih dahulu supaya kita tidak menipu secara tidak sedar. Ini adalah penting jika berlaku sebarang bencana. Berita desas desus yang diragui kebenarannya harus ditolak ke tepi. Tidak perlu mengejar untuk menjadi tumpuan sehinggakan sanggup menipu di udara kerana radio amatur sejati adalah jujur. Sebagai contoh, berita palsu yang tersebar semasa bencana berlaku akan mengakibatkan kekeliruan dan kekacauan semasa proses komunikasi bantuan bencana.

Jika kita sama sama mengutamakan integriti, sudah tentu radio amatur akan meraih suatu kepercayaan terutama dari pihak kerajaan ataupun pentadbir setempat dan seterusnya pada mata masyarakat. Di Jepun dan Amerika, radio amatur dihormati dan sentiasa menjadi pilihan pentadbir setempat dan pasukan keselamatan jika perlunya bantuan dari segi komunikasi kecemasan.

Amalan menjaga integriti harus dititikberatkan bersama sama demi menjaga nama radio amatur itu sendiri. Sebarang berita harus di selidik terlebih dari kesahihan. Faktor umur tidak menghalang seseorang itu untuk menyebarkan berita palsu. Tua atau muda ramai yang pernah berbuat demikian kerana itu adalah sifat tamak kebanyakkan manusia sejak azali.

Akhir sekali, jagalah integriti. Setiap radio amatur adalah tumpuan masyarakat. Jangan mencerminkan perkara yang tidak baik kepada masyarakat dan juga sesama operator radio amatur. Anda adalah diri anda. Tiada role model di dalam dunia radio amatur. Corakkan diri sendiri kerana setiap corak menggambarkan keperibadian kita. Jaga integriti, hiasi peribadi.

73 de 9M2PJURadio Amatur Dan Spanar Hidup

Masyarakat kurang didedahkan dengan apa itu maksud radio amatur yang juga dikenali sebagai ham radio. Amatur yang juga kata lawan bagi profesional bukanlah bermaksud tidak kompeten. Amatur yang dimaksudkan membawa maksud bukan berniat menjana duit secara lansung dalam perbuatan. Sebagai perbandingan, dalami maksud juruvideo amatur dan juruvideo profesional.

Radio amatur sudah lama wujud dan telah terbukti banyak membantu pihak profesional dan pentadbir negara dalam pertolongan komunikasi terutama ketika bencana. Sebut saja gempabumi, tsunami, ribut katrina, mesti ada cerita yang menerangkan penglibatan radio amatur ketika itu. Jika bercakap tentang Malaysia, sejarah akan menceritakan penglibatan radio amatur ketika banjir, tanah runtuh dan juga gempabumi.

Radio amatur sering dikaitkan dengan hobi. Tetapi bagi sesetengah individu, radio amatur bukan sekadar hobi atau mainan. Bak kata radio amatur di Amerika, ham radio always work, ham radio saves live. FEMA dan juga tentera di Amerika mengiktiraf radio amatur di sana sebagai kelompok individu yang meminati komunikasi menggunakan gelombang radio yang boleh membantu mereka jika perlu. Sebab itulah wujud SKYWARN net dan juga military auxiliary radio system.

MARS merupakan satu program yang ditaja oleh department of defense bagi mengumpulkan operator radio amatur dari kalangan tentera yang masih berkhidmat, tentera dari pasukan simpanan, pengawal pantai dan juga mereka yang bekerja di NOAA. Kekuatan MARS lebih dari 5000 orang terbukti sangat membantu jika diperlukan. Jikalau tidak membantu, kenapa harus DOD terus menaja mereka?

Radio amatur sentiasa bersedia. Radio amatur selalunya sentiasa dalam keadaan siap siaga. Assisted net yang dikawal oleh satu stesen controller sentiasa diadakan di frekuensi frekuensi amatur sebagai satu langkah persiapan dan juga latihan apabila berlaku bencana dan kecemasan. Segala peralatan sentiasa dikemaskini dari masa ke semasa demi mengelakkan proses bantuan komunikasi gagal atas faktor teknikal. Amalan percakapan yang jelas, tidak meleret dan straight to the point adalah menjadi satu tuntutan ketika terlibat dalam komunikasi bantuan bencana harus dipraktikkan dalam perhubungan sehari harian.

Pelbagai mod diujikaji. Selain dari mod suara, mod mod lain juga diterokai oleh radio amatur. Mod CW dan digital menjadi pilihan bagi mereka yang kurang gemar bercakap tetapi jika keadaan memaksa, radio amatur harus tahu menyesuaikan diri dengan apa jua mod. Prosidur perlu dipatuhi supaya tidak mengelirukan penerima, merumitkan keadaan dan yang paling teruknya menjadi budaya dan ikutan mereka yang kurang membuat rujukan.

Radio amatur sentiasa mengikuti perkembangan semasa. Radio amatur sentiasa mengikuti perkembangan dalam dan luar negara. Radio amatur merupakan satu komuniti yang kukuh dan berhubung antara satu sama lain tidak mengira negara. Apa saja berita yang patut dikongsi akan menjadi tajuk perbualan ketika berhubung atau QSO. QSO tidak terhad kepada perhubungan ketika di udara sahaja. Istilah eyeball QSO disebut bagi membawa maksud perhubungan ketika bersemuka. TT atau tango tango bukan istilah yang digunapakai oleh generasi terdahulu dalam radio amatur.

Perhubungan melalui penggunaan repeater. Radio amatur mendapat kebenaran menggunakan frekuensi amatur setelah lulus ujian yang telah ditetapkan. Walaupun radio amatur wujud hampir di seluruh dunia, ujian radio amatur berbeza mengikut negara. Tertakluk kepada kehendak kerajaan tempatan. Penggunaan repeater bukan satu satunya cara untuk radio amatur berhubung. Terdapat banyak lagi kaedah untuk perhubungan jarak jauh seperti satelit, pantulan gelombang ke bulan, HF atau radio over internet protocol.

Radio amatur adalah hobi bercakap menggunakan radio. Radio amatur sebenarnya bukan sekadar menggunakan frekuensi untuk semata mata bercakap. Radio amatur menggunakan frekuensi untuk eksplorasi dan eksperimen sebagai contoh, eksperimen menghasilkan antenna atau eksplorasi memahami apa itu maximum usage frequency. Kedua eksperimen ini memerlukan kebenaran untuk menggunakan frekuensi bagi tujuan untuk memancar bagi menentukan teori atau hipotesis pada awal eksperimen itu betul atau tidak.

Radio amatur tidak mengasah minda. Radio amatur bukanlah ruang di mana ilmu dan pengetahuan disuap oleh seorang individu yang dibayar oleh kerajaan tempatan. Radio amatur sebaliknya adalah sebuah perpustakaan yang memerlukan individu berusaha berjalan kaki ke perpustakaan, mendaftar sebagai ahli supaya dapat menggunakan kemudahan yang ada di perpustakaan, menerokai ke setiap segmen dan sudut dan mencari sendiri tajuk buku yang diminati satu persatu.

Ada ketikanya ilmu yang diperolehi dirasakan tidak berguna tetapi dalam dunia yang serba moden ini. Tiada perkara yang wujud tanpa penerangan secara teknikal dan logikal. Telefon pintar dan komputer tidak akan beroperasi dengan sendirinya tanpa bekalan kuasa. Jika kita merasakan persekitaran dan kehidupan kita bukanlah suatu yang teknikal, kenapa ramai memilih untuk membeli telefon pintar bermemori 3 GB sedangkan ada telefon pintar bermemori 1 GB?

Sebuah spanar hidup mampu membuka dan mengetatkan pelbagai saiz nat. Jangan sempitkan minda pada satu saiz nat sahaja kerana dunia radio amatur ini luas dan mampu mengubah cara kita berfikir.

73 de 9M2PJU
Saturday, July 23, 2016

Hakikat Penglibatan Dalam Radio Amatur

Saya perhatikan majoriti pemula dalam dunia radio amatur sekarang bukan bermula dari shortwave listening. Kebanyakan generasi baru bermula dari sudut yang lain berbeza dengan generasi sebelumnya. Pada zaman dahulu, tiada kemudahan internet, tiada siaran television satelit, kurang hiburan, kurang kemudahan lain dan juga populasi manusia juga tidak seramai sekarang. Dulu dan kini sangat berbeza.

Pada zaman dahulu, shortwave radio menjadi pilihan kerajaan untuk menyampaikan berita dan maklumat kepada rakyat. Penyiaran pada MW dan SW boleh mencapai satu keluasan sebuah negara kecil. Walaupun kualiti audio yang tidak sesedap WFM di VHF, tetapi sudah mencukupi untuk pendengar umum. Jika ditanya kepada generasi lama, ada di antara mereka suka mendengar siaran radio shortwave dari Malaysia, Amerika, China, UK dan juga dari Indonesia. Voice of Amerika terkenal dengan doodle song sebagai intro. Jika anda tidak percaya, cuba tanya mereka tentang SW, mesti ada banyak cerita yang akan dikongsi.

Dari radio shortwave kepada radio amatur. Bermula dengan mendengar frekuensi penyiaran dan jalur-jalur radio amatur, mereka mula mengorak langkah dalam dunia radio amatur dengan mendapatkan kebenaran dan callsign untuk menggunakan frekuensi. Ada yang membina transmitter sendiri. Berbekalkan commercial sw radio dan homemade transmitter dan simple wire antenna, satu kepuasan yang tak terhingga diperolehi. Penerokaan demi penerokaan diteruskan sehingga ke saat ini. Cabaran dan dugaan berbeza dengan zaman sekarang sehinggakan nak dapatkan segulung kabel coaxial pun susah. Kedai eletronik berdekatan menjadi tumpuan. Begitulah secara ringkasnya.

Di dalam dunia yang serba digital sekarang ini, teknologi analog masih digunakan secara meluas. Oleh kerana kos yang rendah berbanding digital, ianya menjadi pilihan dan masih menjadi produk terutama bagi negara yang masih membangun. Era komputer, telefon pintar dan internet mendekatkan masyarakat dengan dunia siber yang penuh dengan ilmu pengetahuan dan tidak kurang juga dengan kemusnahan. Kewujudan media sosial dan medium perhubungan melalui internet memudahkan perbincangan. Panggilan video membolehkan pemanggil dan penerima melihat antara satu sama lain. Gambar dan video mudah dikongsi bersama. Telefon pintar boleh mengambil gambar pada resolusi yang tinggi. Sekali tekan, gambar yang diambil terpampang pada skrin telefon. Berbeza dengan zaman dahulu. Kamera berfilem negatif memakan masa untuk diproses. Ambil gambar hari ini mungkin minggu depan baru boleh tengok hasilnya. Sama juga dengan video. Ambil video hari ini mungkin berbulan bulan baru dapat tengok. Filem perlu dihantar ke syarikat pemprosesan dan adakalanya perlu dihantar ke luar negara.

Di dalam radio amatur malaysia, masih ramai golongan operator-operator lama yang masih aktif. Bermacam-macam aktiviti yang mereka lakukan untuk kekal dalam radio amatur walaupun sudah kurang minat untuk ke udara. Ada yang mengikuti perkembangan secara pasif, mendengar perbualan stesen radio amatur luar negara, mendengar perbualan radio amatur tempatan di VHF dan banyak lagi.

Pada masa kini, jika diperhatikan di kawasan Selangor dan Kuala Lumpur, kebanyakan mereka yang menceburkan diri dalam dunia amatur bermula terdiri dari beberapa kumpulan:-

Kumpulan kereta/4x4/konvoi/marshall. Kumpulan ini meminati acara yang melibatkan penggunaan kenderaan seperti long distance konvoi, bantuan kenderaan kecemasan, 4x4 extreme challenge. Mempunyai lebih dari satu minat selain dari radio. Menggunakan kereta atau 4x4, suka aktiviti luar rumah dan mengambil berat akan kelancaran sesuatu konvoi dengan mencari inisiatif perhubungan menggunakan radio. Minat mereka juga tidak terbatas kepada aktiviti berkenderaan sahaja, ada yang minat kepada fotografi, memancing, eletrik dan eletronik dan juga aktiviti sosial yang lain.

Kumpulan geek/techie/hacker. Kumpulan ini mempunyai asas yang kukuh di dalam dunia perkomputeran. Selalunya mereka juga menyertai kumpulan berasaskan komputer yang lain tetapi masih meminati teknologi perhubungan menggunakan radio atas sebab peribadi. Kebanyakkan mereka selalunya up-to-date dengan teknologi dan pandai menyesuaikan diri dengan sebarang perubahan yang melibatkan radio dan komputer.

Kumpulan bekas operator komersil/militari. Kumpulan ini pula terdiri dari bekas operator radio tentera, polis atau syarikat perkapalan. Golongan ini mempunyai asas yang kukuh sebagai seorang operator radio. Namun di dalam radio amatur, ada banyak lagi cabang yang perlu dilihat. Bukan sekadar bercakap di udara menggunakan suara atau kod Morse sahaja.

Kumpulan pekerja sektor industri eletrik/eletronik. Golongan ini cekap dalam pengiraan dan teori yang melibatkan eletrik seperti beban, pembumian, galangan dan juga rintangan. Mereka juga mahir menggunakan komputer dan juga alat-alat penguji yang lain. Pengalaman yang lama di dalam sektor ini mampu mengekalkan mereka di dalam dunia radio amatur kerana semuanya berkait di antara satu sama lain.

Kumpulan cikgu/pengakap. Kumpulan ini kebiasaannya bukanlah cikgu yang biasa. Mereka mempunyai minat yang lain selain dari mengajar subjek asas pendidikan di institusi pengajian. Mereka boleh menerima perubahan dan sanggup bekorban demi kelansungan aktiviti pengakap yang melibatkan radio seperti jamboree on the air. Manakala bagi pengakap pula, rata-ratanya mempunyai minat dalam dunia pengakap yang banyak mengajar mereka sejak dari kecil. Mengenali radio amatur hasil dari tunjuk ajar cikgu cikgu semasa aktiviti radio di dalam pengakap. Mereka juga mempunyai minat yang lain seperti mendaki gunung, memancing, berbasikal dan lain lain.

Kumpulan rukun tetangga/unit ronda kawalan kampung. Kumpulan ini biasanya didedahkan dengan penggunaan radio sebagai medium perhubungan semasa bertugas menjaga keamanan setempat. Bermula dari handytalkie, kemudian menjejakkan diri dalam dunia radio amatur dan mengenali aktiviti aktiviti radio yang lain.

Kumpulan peminat bantuan perhubungan kecemasan. Atas sebab sebab tertentu, ada individu terdiri dari peminat komunikasi kecemasan atau bencana ini menceburkan diri dalam radio amatur. Ada juga dikalangan mereka yang pernah menjadi sukarelawan ketika bencana. Ada di antara mereka yang mempunyai kenderaan 4x4 bersama peralatan bantuan yang siap sedia untuk digunakan apabila perlu.

Kumpulan pembina/hobi eletronik. Peminat hobi eletronik ini selalunya mempunyai pengalaman dan mahir dalam kerja kerja tangan. Apa jua perkara yang melibatkan eletronik, akan mereka terokai. Dari kerja kerja pembaikian tv, radio, mereka melangkah ke satu dunia yang lebih luas penggunaan eletronik iaitu radio amatur. Selalunya mereka juga mahir dalam penggunaan komputer dan alat alat penguji.

Kumpulan peminat aktiviti outdoor/survival/pendaki bukit. Kumpulan ini rata ratanya adalah pencinta alam sekitar dan meminati ilmu ikhtiar hidup. Penggunaan radio sebagai medium perhubungan semasa membuat aktiviti sangat menyenangkan dan kos nya yang murah berbanding telefon satelit. Mereka juga selalunya mempunyai peralatan yang cukup untuk bermalam semasa menjalani aktiviti outdoor. Ilmu ikhtiar hidup dan radio amatur jika digabungkan dapat memberi kepuasan dan sangat berguna ketika berlakunya bencana.

Kumpulan cendiakawan/pemikir. Kumpulan para pemikir selalunya banyak ilmu dan rata ratanya adalah seorang yang genius sejak dari kecil. Mereka bijak mencari rujukan dan selalunya mereka jugalah orang di mana orang lain merujuk. Setiap tutur kata dan penulisan dari mereka adalah berharga dan mengikut logik akal. Penglibatan dari kumpulan ini amat diperlukan.

Sebenarnya terdapat banyak lagi kumpulan yang melibatkan diri dalam radio amatur atas sebab sebab tertentu. Terlalu banyak untuk ditulis namun ianya bukan menjadi satu sempadan atau batu penghalang untuk kita sama sama berdiri teguh dalam dunia radio amatur. Minat yang berbeza beza sepatutnya memberikan kita peluang untuk sama sama berkongsi ilmu dan pengalaman. Ada ilmu yang boleh digunapakai dalam radio amatur dan ada juga yang boleh diserapkan ke dalam kehidupan.

Dunia radio amatur adalah lapangan yang luas untuk menimba ilmu. Oleh kerana latarbelakang mereka yang menceburi diri dalam radio amatur ini berbeza beza, maka penuh ilmu yang bewarna warni di dalamnya. Lapangan radio amatur merupakan medium bersosial antara yang tertua di dunia selain dari pen dan kertas. Generasi terdahulu berkongsi idea dan pengalaman di ruang udara sebelum kewujudan internet lagi. Pelbagai eksperimen dibuat hasil dari usaha radio amatur dan hasilnya diadaptasikan ke dalam penggunaan kita sehari harian. Rujuklah pada mereka yang berada dibidang yang sebenar isi soalan itu diajukan. Tanyalah kepada mereka yang mengetahui. Di zaman yang serba moden ini ada banyak rujukan yang boleh dibuat. Buku eletronik, media sosial, perpustakaan maya dan forum forum perbincangan berlambak di dunia maya. Biasakan membuat rujukan dan kerja rumah sendiri dan jika tiada jawapan yang memuaskan, rujuklah kepada mereka yang mengetahui.

Radio amatur mendekatkan di antara 2 darjat. Yang lama dan yang baru, yang tahu dan yang tak tahu, yang miskin dan yang kaya, pemerintah dan masyarakat dan pemimpin dan pelaksana. Tiada kasta di dalam radio amatur cuma hormat menghormati yang dituntut. Bukankah itu ajaran semua agama?

Umpama sebuah tukul. Ianya boleh digunakan untuk membina rumah sebagai pelindung untuk manusia dan ianya juga boleh digunakan untuk menghancurkan sebuah rumah. Buka minda dan hati. Terimalah kenyataan dan hadamkan hakikat, semuanya di depan mata.


73 de 9M2PJU

Friday, July 22, 2016

Repeater dan Radio Amatur

Penggunaan repeater merupakan satu aktiviti yang sering menjadi pilihan bagi mereka yang mula menceburi di dalam dunia radio amatur. Aktiviti beramah mesra, berkenal-kenalan juga sering berlaku di repeater.  Dengan hanya menggunakan handy talkie 5 watts dengan antenna rubber duck, selalunya repeater mudah dicapai jika tiada halangan pada line of sight. Di Malaysia, terdapat banyak repeater VHF dan juga UHF. Ada yang standalone dan ada juga yang bersambung dengan repeater lain (linked). Repeater meningkatkan kualiti perhubungan dan memanjangkan jarak perhubungan. Penggunaan repeater daripada sebuah kenderaan yang bergerak juga menyeronokkan. Dapat berbual semasa memandu boleh mengurangkan sedikit tekanan ketika berada di dalam kesesakan. Repeater juga mampu memberi kesan WOW kepada orang awam yang rata-ratanya beranggapan komunikasi menggunakan handytalkie adalah terhad. Antara soalan lazim yang sering ditanya oleh masyarakat bila melihat sebuah handytalkie adalah, "berapa batu jauh benda ni boleh digunakan untuk bercakap?".

Sebelum menggunakan repeater atau mencelah masuk perbualan yang berlansung, ada baiknya jika kita mendengar dulu untuk beberapa minit supaya tidak berlaku pertindihan, kekacauan dan juga ketidakpuasan pihak yang sedang menggunakan repeater terutama jika sesebuah repeater itu sedang digunakan untuk komunikasi bantuan kecemasan. Jika ada stesen yang menggunakan repeater, perhatikan callsign-callsign mereka yang juga bulatan pertukaran yang telah dibuat. Jika topik yang dibualkan bukan menjadi perhatian kita, tak perlu untuk mencelah masuk kecuali jika ada sebarang kemusykilan atau soalan yang ingin diajukan. Bagi stesen yang sedang menggunakan repeater, amalkan pause beberapa saat ketika bertukar giliran supaya ada peluang untuk stesen yang ingin turut serta.

Time out timer dan identifications beacon juga perlu diperhatikan supaya kita tidak tertindih dengan beacon yang sedang berbunyi. Time out timer biasanya digunakan untuk meringakan beban repeater serta mengurangkan uptime pancaran yang sudah tentu memakan bekalan kuasa sesebuah repeater. Patuhi masa yang ditetapkan supaya mesej yang hendak disampaikan tidak putus ditengah jalan.

Penggunaan CQ yang asalnya diambil dari perkataan seek you adalah kurang tepat di repeater namun ianya bukan kesalahan yang besar dan cuba elakkan. Selalunya panggilan CQ dibuat pada pengoperasian simplex, tidak kira apa jua frekuensi. HF, VHF atau UHF. Sebuah repeater selalunya berada di tempat yang tinggi, menjadi middleman di antara 2 stesen yang terhalang pada ertikata line of sight. Selalunya ada ramai pengguna yang mendengar pada frekuensi repeater. Amalkan penggunaan ayat yang ringkas dan tepat sepatutnya diamalkan supaya memudahkan perhubungan. Keep it short and simple. Sebagai contoh, "ada sesiapa di repeater ? di sini 9W2PJU" sudah memadai, terang dan jelas. Jika tiada sahutan dari stesen pendengar, sila panggil dengan maksud dan niat yang betul supaya orang mengerti yang kita sedang memanggil sebagai contoh, "Memanggil mana-mana stesen, di sini 9W2PJU standing by". Secara tak lansung prosidur ini akan melatih kita supaya membiasakan diri dalam penghantaran maklumat dan ianya sangat penting dalam komunikasi bantuan bencana atau kecemasan.

Portable, mobile dan base station adalah 3 kategori stesen radio amatur yang berbeza. Portable yang dimaksudkan bukan bermaksud stesen radio amatur itu beroperasi menggunakan portable radio seperti handytalkie. Ia bermaksud sesebuah stesen radio amatur itu sedang beroperasi di satu tempat jauh dari base station. Sebagai contoh, di dalam hutan, di atas bukit ataupun ditepi pantai. Stesen yang beroperasi di luar call area juga dikira sebagai stesen portable.

Stesen mobile bermaksud stesen yang bergerak. Tidak semestinya di atas kenderaan sahaja. Pejalan kaki juga dikira sebagai stesen mobile. Tak jadi masalah jika kita menyebut mobile ketika berjalan kaki tetapi bagi bagi stesen radio amatur diluar negara, mereka selalunya menggunakan terma yang lebih khusus ketika berjalan kaki iaitu pedestrian mobile. Jika anda tidak percaya, rujuk video klasik world of amateur radio terbitan ARRL. Untuk makluman semua, ARRL merupakan antara organisasi radio amatur yang tertua di dunia.

Base station adalah stesen radio amatur yang beroperasi di kediaman atau alamat sebenar seseorang operator radio amatur. Sebutan base station tidak diperlukan semasa beroperasi. Cukup dengan menyatakan callsign. Radio amatur yang cekap biasanya akan faham.

Kita biasa dengar ada orang menyebut mobile statik di repeater. Situasinya begini, mula masuk repeater ketika sedang bergerak di dalam satu stesen mobile dan tiba tiba berhenti di satu tempat dan menyebut mobile statik. Sebenarnya ia adalah terma yang tidak tepat. Suatu mobile station yang tidak bergerak seharusnya dipanggil sebagai stationary mobile.

Di antara stesen portable, mobile dan base station yang manakah harus diutamakan di dalam perhubungan?
Stesen portable dan mobile selalunya beroperasi dalam keadaan minimum. Kuasa pemancaran, antenna, bekalan kuasa, perlindungan, dari keadaan cuaca yang minimum. Keutamaan harus diberikan kepada stesen-stesen ini. Base station kebiasaannya mempunyai sistem antenna yang sempurna dan bekalan kuasa yang cukup untuk ke udara dalam tempoh yang panjang. Segala peralatan penguji, peralatan pembaikan, perlindungan yang sempurna dari semua jenis keadaan cuaca dan juga mempunyai sistem komunikasi alternatif lain seperti internet dan talian telefon berwayar.

Positive? Kedengaran ada beberapa stesen radio amatur yang menyebut positive bagi menyatakan suatu kepastian di dalam kenyataan atau soalan. Di dalam prosidur suara radio amatur, positive tidak menjadi amalan bagi generasi radio amatur yang terdahulu. Jika dirujuk pada senarai prowords dalam prosidur suara, terma yang paling tepat adalah affirm atau affirmative. Roger juga diterimapakai untuk menyatakan kepastian dan roger bukanlah over atau go ahead yang digunapakai untuk memberi laluan kepada stesen kedua memancar. Dalam pengoperasian CW, tiada operator yang menggunakan prosign R dihujung penghantaran.

Break dan break-break. Break adalah isyarat yang bermaksud pause atau berhenti seketika. Break digunakan untuk memberi peluang stesen kedua atau stesen lain untuk memberi respon. Break juga digunapakai dalam mod CW. Penggunaan break atau short break tak menjadi masalah jika kita inginkan respon serta merta dari stesen yang dihubungi.
Break-break atau break, break, break digunakan untuk memaklumkan mesej berkeutamaan tinggi kepada pendengar dan harus digunakan sewaktu cemas.

Repeater hendaklah digunakan dengan sewajarnya. Kurangkan penggunaan repeater jika sesebuah repeater itu beroperasi dengan bekalan kuasa bateri dan solar. Berikan peluang menggunakan repeater kepada mereka yang lebih memerlukan. Sebuah repeater menelan ribuan ringgit untuk berdiri dan beroperasi dengan cekap. Kos pelarasan dan alat ganti juga tinggi dan selalunya dibawah kawalselia komuniti atau kelab radio amatur.

Maksimumkan pengoperasian simplex. Operasi simplex nampak mudah. Jika dilihat pada keadaan mukabumi di Malaysia yang berbukit bukau, operasi simplex merupakan satu cabaran bagi jalur VHF dan UHF. High gain antenna dan kuasa pancaran yang tinggi belum mencukupi. Ada perkara lain yang harus diambil kira. Apa pun terpulang kepada individu itu sendiri.

Lihat disekeliling kita. Ambil peluang yang ada di dalam radio amatur ini untuk mengasah minda. Buka mata dan hati. Radio amatur adalah hobi saintifik. Sains adalah satu kajian mencari sebab akan terjadinya sesuatu kesan atau hasil.  Amalan orang ramai belum tentu betul dan amalan beberapa individu belum pasti salah. Kaji dan terus mengkaji.

73 de 9M2PJU

RSGB amateur radio video - a world of possibilities

21st Century Hobby video - with subtitles

Dick Smith - Amateur Radio & Adventure

Dunia Radio Amatur 9W dan 9MJika diperhatikan, masih ramai dikalangan radio amatur di Malaysia suka membeza-bezakan di antara kelas A dan kelas B, 9W dan 9M. Adakalanya sehingga memburukkan keadaan dan persekitaran yang tidak bagus tercetus sehinggakan secara tak lansung memberi satu pandangan haluan kepada mereka yang baru menceburkan diri dalam dunia radio amatur.

Kelas A dan kelas B di Malaysia dibezakan dari segi ujian radio amatur yang di ambil. Untuk mendapatkan kelas B (9W), satu ujian dipanggil radio amateur examination diperlukan dan dikehendaki lulus (50% dari jumlah 100 soalan objektif). Manakala untuk mendapatkan kelas A, seseorang itu haruslah memiliki callsign kelas B sekurangnya satu tahun dan dikehendaki lulus satu ujian amali kod Morse (12 perkataan seminit).

Kelas A mempunyai kebenaran menggunakan frekuensi radio amatur dari 0.3 MHz sehingga 2.4 GHz manakala kelas B cuma diberi 7, 28, 6, 144, dan 430 MHz. Kesemua kebenaran menggunakan frekuensi ini dapat dicapai jika seseorang itu minat dan lulus kesemua ujian tersebut. Tiada sebarang keajaiban jika kita berusaha. Tidak perlu cepat mengalah. Jika tak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya. Tetapi, kenapa kita harus membeza-bezakan, membuat sempadan di antara kelas A dan kelas B ?

Kebolehan dan bakat seseorang tidak sama dan janganlah kita berkecil hati akan kekurangan diri. Seharusnya kita memandang dari sudut yang positif supaya kita berdaya saing demi memajukan diri dan menambah ilmu dan pengetahuan. Jangan pula kita memandang rendah kepada kelas B dan terlalu menjunjung tinggi akan kelas A. Kita tidak boleh meneka sejauh mana ilmu seseorang dan kebolehan seseorang itu melalui kelas lesen radio amatur. Ada beberapa orang kelas B yang saya kenali fasih dan berkebolehan dalam pengoperasian menggunakan kod Morse, boleh membina transceiver sendiri, fasih dan hadam akan teori radio dan frekuensi dan lain-lain.

Minat dan keghairan seseorang itu berbeza. Dunia radio amatur sangat luas. Ada yang minat buat projek eletronik, ada yang minat mengkaji dan membina antenna, ada yang minat contesting, ardf, aprs, CW, digital modes, emergency communications dan ada juga yang minat mendengar (SWL).
Tiada seorang pun role model di dalam radio amatur ini. Anda mencorakkan diri anda sendiri. Kita tidak boleh memaksa orang lain supaya menjadi seperti kita. Cuma kita boleh membantu apa yang termampu. Niat dan matlamat seseorang yang menceburi dunia radio amatur inipun berbeza. Tepuk dada, tanya diri sendiri apa kita yang mahukan.

Adalah rugi jika seseorang yang telah mendapat lesen kelas A meletakkan diri mereka di dalam zon selesa. Sesungguhnya masih banyak ilmu dan pengetahuan yang boleh diambil dalam dunia radio amatur ini. Lulus ujian amali kod Morse bukan lah titik nohtah di dalam dunia radio amatur ini. Pengalaman harus dicari dengan membuat eksplorasi, eksperimentasi dan juga melibatkan diri dengan aktiviti-aktiviti lain termasuk pembacaan di waktu lapang. Jangan pandang sebarang aktiviti itu mudah dan senang untuk dilakukan, tetapi lihat dari sudut minda yang kreatif supaya kita dapat mengadaptasikan kesemua ilmu dan pengetahuan ini dalam hidup kita sehari-harian.

Kreativiti boleh digunakan di dalam hobi yang unik ini. Setiap apa yang kita lihat, kita kaji dan kita olah supaya kita dapat hujung dan pangkal, kenapa mengapa dan bagaimana. Lama dan baru bukanlah alasan. Proses mengenal selalunya memakan masa yang lama. Sebagai seorang manusia, proses pembelajaran tidak akan habis. Terlalu banyak ilmu yang ada. Untuk mengkaji anatomi dan fisiologi sendiri, manusia memerlukan bertahun-tahun dan sehingga ke hari ini masih banyak lagi yang perlu dikaji. Itu adalah badan sendiri yang boleh nampak dan boleh dipegang, jika kita bicarakan tentang perkara yang tidak boleh kita nampak atau pegang, sudah tentu berkali-kali lebih susah.

Oleh itu marilah kita bersatu, mengenal sesama sendiri, buangkan sifat prejudis sesama sendiri. Radio amatur seharusnya berkongsi. Sharing is caring. Jika ke udara, kita membawa imej negara dan juga imej diri sendiri. Buka minda dan buka mata, lihat disekeliling anda. Jika ada komuniti yang perlukan anda, luangkan sedikit masa untuk mereka. Keutamaan adalah untuk diri sendiri dan juga keluarga, tetapi tidak menjadi satu kerugian jika anda meluangkan sedikit masa kepada komuniti anda jika anda berhasrat untuk kekal lama sebagai seorang operator radio amatur.

Minat dan kesungguhan juga faktor penting dalam dunia radio amatur ini. Kita tidak boleh memaksa seorang operator radio amatur kelas B untuk menduduki ujian amali kod Morse walaupun beliau seorang operator radio kapal yang cekap menggunakan kod Morse semasa bertugas. Rambut sama hitam, hati lain-lain. Walaupun ada transceiver HF di rumah bersama antenna yang sempurna, faktor tugas dan keluarga juga harus diambil kira. Sesungguhnya tidak lucut gelaran seseorang operator radio amatur itu jika beliau tidak ke udara. Ada banyak lagi perkara yang boleh dibuat untuk terus kekal di dalam hobi ini.

Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. Hormat menghormati sesama manusia. Sesungguhnya masa depan itu tidak boleh diramal.


73 de 9M2PJU

Thursday, July 21, 2016

VS2DD 40th Royal Marines Commando Callsign

Sejarah Radio Amatur Di Malaysia Melalui Kad QSL

Kad QSL merupakan salah satu medium pengesahan perhubungan atau contact bagi stesen-stesen radio amatur dari zaman dahulu sehingga kini. Walaupun pada masa kini telah wujud sistem pengesahan berteknologi tinggi seperti Logbook Of The World (LOTW), masih ramai operator radio amatur memilih untuk menggunakan kad QSL. Kad QSL mempunyai nilai sentimental yang tinggi bagi sesetengah operator radio amatur. Ini adalah kerana kad QSL dapat memberi bayangan kepada stesen penerima kad QSL akan dunia dan individu yang mereka pernah berhubung di udara melalui design sesebuah kad QSL. Kad QSL juga mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Setiap rekod perhubungan dapat dibuktikan dengan adanya kad QSL. Sejarah perhubungan radio amatur sesebuah negara dengan negara yang lain dapat dibuktikan dengan adanya kad QSL. Pada zaman dahulu, kemudahan internet atau sistem telekomunikasi lain agak terhad kerana kos yang tinggi dan juga infrastruktur yang belum ada di sesebuah tempat.

Pada zaman dahulu, sistem telekomunikasi radio merupakan satu sistem perhubungan yang berkos tinggi dan cuma mampu dimiliki oleh orang dan juga pihak tertentu sahaja. Tetapi, pada masa kini kebanyakkan rakyat sudah mempunyai telefon pintar sekurang-kurangnya seorang satu. Mari kita lihat sejarah perhubungan radio amatur di Malaysia melalui bukti-bukti kewujudan kat QSL berikut.


Saya tidak dapat memastikan bahawa prefix 3 merupakan prefix yang telah diberikan kepada Malaya kerana saya tidak dapat menemukan sebarang dokumen mengenai prefix ini tetapi jika dilihat pada kad QSL ini tertulis AMBER ESTATE, JOHORE, MALAYA. Johor merupakan salah satu negeri di dalam Malaysia dan amber estate memang wujud di negeri Johor. Tarikh QSO tidak dapat dikenalpasti.


VS1GZ, callsign bagi Royal Airforce Changi Amateur Radio Club atau Kelab Radio Amatur Tentera Udara DiRaja Changi. Bertempat di Changi, Singapura dan pada ketika itu Singapura adalah negeri di bawah Malaysia (keluar dari Malaysia pada ogos 1965). Perhatikan biro QSL yang digunakan adalah biro QSL dari Malayan Amateur Radio Transmitters Society dan pada ketika ini adalah Malaysian Amateur Radio Transmitters Society (MARTS). MARTS merupakan kelab radio amatur peringkat kebangsaan yang juga merupakan wakil dan ahli kepada International Amateur Radio Union (IARU).


VS1JW, ketika Singapura masih lagi dibawah Malaysia, prefix VS1 digunakan bagi stesen radio amatur yang beroperasi di Singapura walaupun ketika itu Singapura dikira sebagai negeri dalam West Malaysia atau Malaysia barat.Kad QSL ini merekodkan perhubungan di antara VS1LQ bersama VE8RG, satu stesen radio amatur di Kanada. Bertarikh 29.4.1963. Perhatikan setem yang digunakan, 2 keping setem bertulis SINGAPORE dan sekeping setem bertulis MALAYSIA. Jumlah nilai setem yang digunakan adalah 46 sen sahaja.
Jika dilihat dari QSL-QSL kad ini, kebanyakkan stesen adalah bertempat di Royal Air Force Changi di Singapura. Kemungkinan besar stesen radio amatur ini sangat aktif ke udara pada ketika itu dan kebanyakkan operatornya adalah "mat salleh" dan sistem antenna yang digunakan lebih kepada simple wire antenna. Operator-operatornya adalah tentera jika dilihat pada pangkat dan nama yang tertulis pada kad QSL ini.


Saya tidak dapat kenalpasti di mana Kem Calcutta tetapi yang pasti ianya di dalam Singapura yang ketika itu adalah negeri di bawah Malaysia. Lokasi adalah di 263 Skuadron Semboyan.


VS2CV, callsign radio amatur bagi cawangan semboyan, ibupejabat polis di Kuala Lumpur. Kemungkinan besar stesen ini bertempat di bukit aman ataupun di ibupejabat polis kontijen. QSL kad ini merekodkan perhubungan di antara satu stesen Amerika dengan VS2CV dalam mod CW (kod Morse) dan menggunakan dipole sebagai antenna.


VS2DD, callsign radio amatur bagi 40th Royal Marines Commando. Satu pasukan elite yang telah melatih Gerup Gerak Khas (pasukan elite bagi tentera darat Malaysia). Tidak dapat dipastikan di mana lokasi stesen ini tetapi jika dibaca pada sejarah penubuhan Gerup Gerak Khas, latihan yang dianjurkan oleh 40th Royal Marines Commando adalah bertempat di Kem Majidee, Johor. Berdekatan dengan Singapura. QSL kad ini merekodkan perhubungan menggunakan kod Morse bersama stesen dari Amerika iaitu W6RXW dan operator VS2DD pada ketika itu adalah Sarjan Bill Mordue yang juga mempunyai callsign peribadinya iaitu G3FGD dan ZB1AQ. Kemungkinan besar Sarjan Bill Mordue adalah seorang operator radio di dalam 40th Royal Marines Commando.VS2DF, callsign radio amatur bagi Rejimen Semboyan Malaya. QSL kad ini merekodkan perhubungan di antara VS2DF bersama W7OEB menggunakan homebrew transmitter dalam mod CW (kod Morse) pada frekuensi 14MHz bertarikh 20 Jul 1953. Tidak dapat dipastikan di mana lokasi sebenar tetapi ianya di sekitar Kuala Lumpur. Saya tidak dapat memastikan bila callsign 9M2 digunakan kerana saya masih lagi mencari dokumen mengenainya. Jika dilihat pada tarikh kad QSL ini, 9M2AR merupakan callsign bagi Kelab Radio Amatur Polis yang bertempat di Sekolah Latihan Semboyan, Jalan Gurney, Kuala Lumpur. kad QSL ini merekodkan perhubungan di antara stesen kelab radio amatur polis bersama satu stesen radio amatur di Finland, iaitu OH2BT. Operator 9M2AR pada ketika itu adalah 9M2FM. Kemungkinan besar beliau adalah seorang pelatih ataupun jurulatih di Sekolah Latihan Semboyan Polis pada ketika itu.9M2CR, callsign peribadi bagi Collin Richards, lokasi di Ibupejabat Telekom, Kuala Lumpur. Bertarikh 27 Jun 1968. Menggunakan transceiver KWM2 bersama 3 elements beam antenna. Kemungkinan besar beliau juga mempunyai callsign di United Kingdom kerana arahan QSL menyatakan QSL direct kepada beliau ataupun melalui Radio Society of Great Britain (RSGB).


9M2ZA, callsign operator yang saya kenali, Zainal Farid. Rekod perhubungan pada tahun 1989 dalam mod CW. Lokasi pada ketika itu adalah di Taman Melawati, Kuala Lumpur.

9M4GZ, callsign Kelab Radio Amatur Tentera Udara Changi. Tarikh tidak dapat dipastikan. Kemungkinan besar berlaku pertukaran callsign akibat dari pertukaran prefix dari International Telecommunication Union (ITU).


9M4RS Kelab Radio Amatur Semboyan DiRaja. Tidak dapat dipastikan lokasi tetapi masih di sekitar Singapura. Rekod perhubungan pada tahun 1965 dalam mod CW. Lihat RST nya, 599 adalah untuk CW. Operator pada ketika itu adalah 9M4MK.

QSL kad boleh dikira sebagai suatu bahan bersejarah. Ia menunjukkan rekod dan juga bukti aktiviti radio amatur pada sesebuah negara. QSL kad mempunyai nilai sejarah yang tinggi kerana kebanyakkan operator radio amatur adalah jujur dalam merekodkan perhubungan melalui radio. Dari QSL kad ini kita dapat mentafsir bagaimana manusia menggunakan sesuatu teknologi mengikut zaman. Kebanyakan rekod perhubungan dari QSL kad di atas menunjukkan CW atau kod Morse digunakan secara meluas pada ketika itu. Kemungkinan besar ramai peminat CW dan ujian CW masih dititikberatkan pada zaman tersebut. Radio amatur menjadi pilihan utama medium perhubungan.

Radio amatur masih lagi wujud sehingga kini. Tetapi, teknologi perhubungan sudah banyak berubah. Pada zaman ini, penggunaan internet sangat meluas. Lambakan media sosial, kewujudan telefon pintar sehinggakan seorang pelajar mampu membeli sebuah iPhone yang berharga sekitar 3 ribu ringgit. Jika kita imbas kembali pada zaman dahulu, kebanyakan orang yang berduit sahaja mampu memiliki sebuah telefon atur yang ketika itu sangat besar. Kebanyakan operator radio amatur yang beroperasi di Malaya merupakan orang luar yang sering dipanggil sebagai "mat salleh" dan kebanyakkan operator dan kelab adalah dikalangan tentera, polis dan juga syarikat telekomunikasi. Sesungguhnya teknologi mengubah manusia. Teknologi juga memudahkan manusia dan teknologi juga merosakkan manusia.

73 de 9M2PJURelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...