Popular Posts

Saturday, November 19, 2011

Provokasi Dan Propagasi


Tertarik kepada komen yang lepas, rujuk komen http://9m2pju.blogspot.com/2011/08/2-meter-audio-on-40-meter.html ingin saya tulis sedikit tentang perkara ini. mari kita berkongsi idea.

Apakah itu provokasi ? dari sumber pusat rujukan persuratan melayu dewan bahasa dan pustaka
  1. perbuatan atau kata-kata yg membangkitkan kemarahan: Saya mendiamkan diri dan tidak menyambut ~nya. memprovokasi membangkitkan kemarahan: Kamu dipukul mungkin kerana kamu ~nya.
  2.  perbuatan membangkitkan kema­rahan, minat, dsb: saya mendiamkan diri dan tidak menyambut ~nya; memprovokasi 1. membangkitkan kema­rahan: barangkali kamu dipukul kerana kamu ~nya; 2. membangkitkan, menimbul­kan, mencetuskan: biarlah saya mengadakan sedikit renungan terhadap ketiga-tiga unsur tersebut, sekurang-kurangnya utk ~ pemikiran. 
 Apakah itu propagasi radio ?
  1. propagasi radio adalah satu sifat gelombang radio apabila dipancarkan dari titik ke titik yang lain di muka bumi atau ke bahagian-bahagian dalam atmospera.
  2. sebagai radiasi eletromagnetik, gelombang radio juga dipengaruhi oleh fenomena seperti refleksi, pembiasan, pembelauan, penyerapan, polarisasi dan juga penyerakan akibat perubahan harian wap air di lapisan troposfera dan juga pengionan di bahagian atas atmosfera mengikut aktiviti matahari.
Soalan

  1. adakah provokasi cuaca boleh membuatkan audio dari 2 meter band masuk ke 40 meter band ?
  2. adakah propagasi radio boleh membuatkan audio dari 2 meter band masuk ke 40 meter band ?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...